Skip to content

De bierglazen accijns

maart 30, 2012

Het Gerechtshof in Den Haag heeft besloten dat de staat artiesten moet compenseren voor misgelopen inkomsten. Het is volgens de rechter nodig dat er consumenten een heffing op mp3-spelers gaan betalen, omdat deze teveel gebruikt worden voor het beluisteren van illegaal gedownloade muziek. De beslissing was voor de rechter niet moeilijk goed te praten, er was namelijk al een heffing op lege CD’s en DVD’s, maar is de rechter niet vergeten het verschil uit te leggen tussen lege CD’s die absoluut nutteloos zijn tot er content op gebrand wordt, en mp3-spelers die gebruikt kunnen vóór het legaal downloaden of streamen van muziek?

Digitale verspreiding van muziek is voor de muziek industrie geen goede ontwikkeling, dat kan niemand ontkennen. Maar de technologische vooruitgang biedt wel degelijk nieuwe mogelijkheden voor artiesten. De twee grootste spelers Apple, Google zijn continu bezig met het implementeren van nieuwe ideeën die goed zijn voor zowel de muzikant, als voor het technologiebedrijf. Google heeft een systeem aan Youtube gekoppeld dat alle filmpjes controleert en melding geeft wanneer er auteursrechtelijk beschermde beelden of geluiden gebruikt zijn. Wanneer deze gevonden worden krijgt de eigenaar van de rechten de keuze, een deel van de advertentieopbrengsten of het filmpje blokkeren. Hoewel de advertentieinkomsten in de meeste gevallen erg klein zijn, geeft het muzikanten en filmmakers een hele nieuwe markt om zich op de profileren. Apple heeft al meer dan een decennium haar eigen online muziekwinkel, Itunes. Itunes staat standaard op elk product van Apple (NB: Ook op de mp3-spelers) waarmee het bedrijf het de muzikanten niet onmogelijk maakt om muziek te verkopen, sterker nog, ze maken reclame bij hun eigen klanten. Itunes heeft het makkelijk gemaakt voor de consument om legaal muziek te kopen, het kleine broertje van Itunes, de App-Store, heeft eigenhandig een hele nieuwe software-sector gecreëerd, amateur-programmeurs en grote software-developers kunnen zonder na te hoeven denken over distributie en uitgeverijen hun apps aanbieden in de App-Store en betalen slechts een klein percentage van de opbrengsten aan Apple.
De gevolgen van de heffing kunnen groot zijn. Als de prijs van mp3-spelers stijgt zal de vraag dalen, dus of fabrikanten nu kiezen de kosten zelf op te vangen of om het ze op ze op de consument af te wentelen, het zal de fabrikanten geld kosten.
Natuurlijk leidt aan de andere kant de ouderwetse muziekindustrie verliezen door het illegaal downloaden, maar wiens schuld is dit?
Uiteindelijk bepaalt de consument op welke manier muziek verspreid wordt; de consument heeft gekozen voor het internet, net zoals de consument meer en meer kiest voor het internet als het gaat om winkelen. Het internet als medium gebruiken is vervelend voor de ouderwetse muzieksector, maar het is de realiteit.
De makers van mp3-spelers laten opdraaien voor deze ontwikkeling is bijna net zo onlogisch als het heffen van accijns op bierglazen en asbakken. De overheid zou muzikanten met de heffing compenseren, maar welke muzikanten. Mensen kopen nog muziek via Itunes omdat ze vinden dat hun favoriete muzikanten het geld verdienen, als het geld via het kopen van afspeelapperatuur naar de muzikant gaat wordt niet de favoriet van de consument gesteund, maar de platenmaatschappij.

Advertenties

From → Dutch

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: